Автоматизація

SMARTHOME
Система управління розумним будинком на базі XIAOMI MiHome

Екосистема Xiaomi MiHome

Вибір екосистеми Xiaomi в якості бази був очевидний, багато різновидів і в великій доступності ( AliExpress, OLX, локальні офлайн магазини ), простота, дешевизна, гарна якість і розвиток.

Xiaomi для управління своїми бездротовими пристроями і датчиками використовує протокол ZigBee, специфікація ZigBee орієнтована на додатки, вимагають гарантованої безпечної передачі даних при відносно невеликих швидкостях і можливості тривалої роботи мережевих пристроїв від автономних джерел живлення ( батарей ).

Головний пристрій в екосистемі Xiaomi є шлюз Smart Home Multifunction Gateway 2, їх існує 3 версії, в цьому огляді використовується 2 версія. Сам шлюз підключений до WiFi і є керуючою “ прокладкою ” між додатком MiHome на телефоні і вашими датчиками і пристроями. Тобто без нього нічого працювати не буде.

MiHome | Пристрої в дії

MiHome | Інтерфейс і управління

Системою розумний будинок можна управляти через мобільний додаток MiHome, але зв'язку з тим що вона не зручна при використанні в режимі KioskMode ( режими обмеженого функціоналу панелі управління ), була розроблена своя система управління, яка встановлена на домашній Linux сервер, і доступна через браузер на будь-якому пристрої. Крім цього можна встановити готову Android оболонку для будь-якого android пристрої і швидко запускати інтерфейс. Плюс в оболонці активований режим NoSleep, це означає що пристрій не йде в режим сну, що зручно при використанні в якості незалежної цілодобової панелі управління.

Telegram

Для зручності зворотного зв'язку, систему можна підключити до телеграм боту. В системі управління при створенні сценарію на дії, можна вказати повідомлення з Айді телеграм аккаунтів в які їх надсилати.

Схема і принцип роботи

Система заснована на готовому електронному бездротовому рішенні від Xiaomi, у вигляді центрального шлюзу і різноманітних пристроїв управління і датчиків. Всі пристрої для зв'язку зі шлюзом використовують протокол ZigBee що дозволяє домогтися стабільної бездротового зв'язку без особливих енерговитрат.
Управління в базовій версії можливо тільки через офіційний додаток від Xioami, яке не може працювати в режимі KioskMode і не дуже інформативно.

Наш інтерфейс управління базується на веб орієнтованому додаток розгорнутому на базі недорогого Linux сервера. На ньому встановлено наше програмне забезпечення з усім потрібними сервісами і конфігамі. Інтерфейс доступний на всіх пристроях, де є браузер ( PC, Notebook, Tablet, Phone, ControlPanel ), для панелей управління на базі Android що б додаток не йшло в режим сну, і не було системного інтерфейсу, розроблена оболонка